login

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

Τι είναι η σχολική βία και ο εκφοβισμός?
Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών μεταξύ των μαθητών έχει γίνει επίκεντρο της προσοχής, συζήτησης και μελέτης και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι όροι αυτοί ερμηνεύονται ως επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή , την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στους μαθητές από τους συμμαθητές τους, εντός ή εκτός του σχολικού περιβάλλοντος.

Τι συνέπειες έχουν αυτά στο παιδί-έφηβο?

 

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;
Εάν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας είναι θύμα εκφοβισμού και βίας από τους συμμαθητές του στο σχολείο να αποφύγετε παρορμητικές αντιδράσεις και να αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμα την κατάσταση.
Χρειάζεται αμέσως :
- Να συζητήσετε με το παιδί
- Να το διαβεβαιώσετε ότι δεν ευθύνεται το ίδιο για ότι έχει συμβεί,
- Να του υπενθυμίσετε ότι το νοιάζεστε και ότι είστε αυτοί που το προστατεύετε
- Να του τονίσετε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση μαζί
- Να του εξηγήσετε  ότι το να μιλάει στους ενήλικες για περιστατικά βίας και εκφοβισμού δεν αποτελούν «κάρφωμα»
- Να ενημερώσετε τον εκπαιδευτικό και παράλληλα το διευθυντή του σχολείου
- Να ζητήσετε συμβουλευτική άποψη από ειδικό ψυχικής υγείας

Τι χρειάζεται να γίνει γενικότερα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα?
Η επιτακτική  ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η εξής:
- Η επέμβαση του Υπουργείου παιδείας  με γραπτές οδηγίες αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων  που να συμπεριλαμβάνει διαδικασίες καταγραφής συμβάντων και διορισμού υπεύθυνου εκπαιδευτικού συμβούλου με ορισμένες υπευθυνότητες όπως εποπτεία των παιδιών κατά τα διαλείμματα, ενημέρωση γονέων και παιδιών κ.ά.
- Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε περιπτώσεις τέτοιων περιπτώσεων
- Η διαρκής ενεργή συμμετοχή και συνεργασία των γονέων με το σχολείο
- Η άμεση ανάπτυξη προγραμμάτων προαγωγής της ψυχικής υγείας των μαθητών από  τους  ειδικούς ( παιδοψυχίατρους , ψυχολόγους , κοινωνικούς λειτουργούς) .


Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΑΚΑ
ΜΗΝ ΚΡΑΤΑΣ ΤΗΝ ΒΙΑ ΚΡΥΦΗ
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ
Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ!
ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΤΟ
info@mentoras.org
www.mentoras.org ΤΗΛ. 210-9923920

Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην σωματική και ψυχική όσο και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και είναι δυνατόν να έχουν τραγικά αποτελέσματα.
Τα παιδιά που γίνονται θύματα του εκφοβισμού και βίας είναι δυνατόν να νιώσουν έντονο άγχος και αισθήματα ανασφάλειας , να έχουν φοβίες , να παρουσιάσουν σχολική άρνηση , να απουσιάζουν συχνά από το σχολείο , να οδηγηθούν σε σχολική αποτυχία , να εμφανίσουν μαθησιακές δυσκολίες , ψυχοσωματικά προβλήματα όπως πονοκεφάλους , πόνους στην κοιλιά , διαταραχές ύπνου κ.ά. καθώς και κατάθλιψη.
Τα παιδιά θύτες , δηλαδή αυτά που ασκούν την βία και τον εκφοβισμό, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να απομακρυνθούν από το σχολείο , να διακόψουν σχολική φοίτηση , να εμφανίσουν τάσεις φυγής από το σπίτι και να εξελιχθούν , σε ποσοστό που αγγίζει το 50%, σε ενήλικες με αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά.

Γιατί και πώς εκδηλώνεται?
Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού είναι σύνθετο και στην εκδήλωση του συμβάλλει η αλληλεπίδραση ατομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ιδιαίτερο ρόλο, παίζουν τα ατομικά χαρακτηριστικά του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, οι διάφορες πλευρές του σχολικού περιβάλλοντος , το ψυχολογικό κλίμα του σχολείου , οι πολιτικές του εκπαιδευτικού συστήματος, οι στάσεις των ίδιων των παιδιών , των γονέων και των εκπαιδευτικών απέναντι στην βία, ο τρόπος προβολής της βίας από τα Μ.Μ.Ε. , καθώς και γενικότερα προβλήματα που ενισχύουν τις αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Οι πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις είναι:
- Χειρονομίες , σπρωξιές , ξυλοδαρμοί
- Φραστικές επιθέσεις , βρισιές , προσβολές , απειλές
- Εκβιασμοί
- Καταστροφή προσωπικών αντικειμένων
- Κλοπές
- Σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση και
- Αποκλεισμός και απομόνωση από παρέες, ομαδικά παιχνίδια και κοινωνικές δραστηριότητες.

 

 

 

 

Γιώργος Μουξιός